Mobilní kontejnerové pivovary Mobbeer
Logo Mobilní Pivovary

Minipivovary pro každou restauraci

Uvažujete o provozování minipivovaru ? Právě teď je nejvhodnější doba pro takovýto projekt - zákazníci vyhledávají nevšední gastronomické zážitky a na trhu je stále místo pro další malé pivovary. Světově unikátní variabilita našeho řešení vyhoví všem zájemcům o vlastní pivovar.
O výrobě piva Jak se vyrábí tradiční české pivo v našich minipivovarech

Jak se vyrábí tradiční české pivo v našich minipivovarech

Mobilní minipivovary HARDBEER a MOBBEER jsou vybaveny technologií, ideální pro vaření tradičního českého piva tzv. plzeňského typu.

Tradiční české pivo se vyrábí ze ječmenného sladu, chmele a vody. Malé pivovary vaří pivo živé (lidově zvané kvasnicové pivo),  tj. pivo nefiltrované a nepasterované. Tedy takové pivo, jaké znali naši předkové dříve, než velké pivovary rozjely masovou výrobu piva za cenu degradace jeho kvalitativních vlastností.

Minipivovary vaří zdraví prospěšné a chutné nefiltrované pivo

Nefiltrované pivo se liší od filtrovaného plnější chutí, hutnější pěnou a slabým zákalem, který ovšem není projevem nějaké závadnosti, ale svědčí o dosud probíhajícím kvasném procesu. Ten činí pivo v přiměřeném množství prospěšným pro naše  zdraví – obsahuje kromě alkoholu asi 2000 známých látek, které jsou zdraví prospěšné. Dodává mu také charakteristickou chuť, pro kterou je kvasnicové pivo tolik oblíbené mezi znalci i běžnými konzumenty. Nežádoucí vlastností nefiltrovaného piva je kromě již zmíněného zákalu také jeho krátká doba doporučené spotřeby,obvykle jen několik dní od jeho stočení do pivních sudů, a také změna chuťových vlastností při nadměrné manipulaci. Proto se s nefiltrovaným kvasnicovým pivem setkáváme na trhu spíše výjimečně a je výsadou převážně pivovarských restaurací, které si umí pohlídat dodržení spotřební lhůty a čepují nefiltrované pivo obvykle přímo z ležáckých tanků.

… umí ale produkovat i pivo filtrované

Přeje-li si majitel minipivovaru prodávat vlastní pivo také do jiných restaurací, pak je možné dodávanou technologii minipivovaru rozšířit o filtrační zařízení a umožnit tak výrobu filtrovaného piva, které je již vhodné pro stáčení do pivních sudů či do lahví a při dodržení dopravních a skladovacích podmínek také k prodeji do jiných restaurací. Filtrované pivo má  dobu spotřeby výrazně delší – až několik týdnů, a je méně citlivé na změnu chuti při manipulaci.

… a pokud byste si to výslovně přáli, tak i pasterizované euro-pivo

Prodloužit dobu povolené spotřeby až na několik měsíců dovoluje proces pasterizace, což je krátkodobé zahřátí piva na vysokou teplotu a jeho následné zchlazení. Pasterizované pivo je možné dodávat do celostátní distribuční sítě a je vhodné i na export. Daní za prodloužení životnosti piva pasterizací je příblížení jeho chuti běžné standardizované chuti českého piva, které dnes konzument dostane v každém obchodě anebo v běžné restauraci. Co běžný konzument obvykle netuší, je skutečnost, že pasterizací byl v nápoji zastaven kvasný proces zabitím pivních kvasinek a tímto bylo pivo připraveno o živou kulturu, která kromě charakteristické chuti činí pivo výjimečným nápojem. Jinými slovy – pasterizované pivo je mrtvé pivo.

Ačkoli jsme schopní rozšířit vybavení minipivovaru HARDBEER o MOBBEER o pasterizační zařízení a technologii pro plnění skleněných pivních lahví, nemyslíme si, že je výroba pasterovaného piva slučitelná s posláním malých pivovarů. Jejich síla je především v tom, že minipivovar dokáže zákazníkovi nabídnout takové pivo, které je jiné než pivo standardní chuti a je charakteristické právě pro jeden konkrétní pivovar. Navíc je výrazně zdravější a chutnější než pivo pasterizované.

Jak vlastně probíhá výroba piva v minipivovaru ?

Na začátku výroby piva jsou suroviny : voda, ječmen a chmel.

Výroba piva začíná ve sladovně …

SladovnaZ ječmene se ve sladovnách vyrábí slad. Ten vzniká máčením zrn ječmene, jejich provzdušňováním a větráním, přičemž správný postup je optimalizován dlouhou tradicí této profese. Během procesu výroby sladu se mění škrob, obsažený v ječných zrnech, na zkvasitelný cukr – maltózu.

Na vlastnosti sladu má velký vliv tzv. dosušování. Podle teploty dosušování vznikají různé druhy sladu, vhodné pro různé druhy piva. Proto je nutné vědět, jaké pivo chceme vyrábět a podle toho nakoupit správný slad.

Kvalita sladu se dále liší podle výběru konkrétní sladovny a bohužel také podle sezóny a často je jiná i v každé jednotlivé zásilce.  Z toho důvodu není možné výrobu piva v minipivovaru zcela zautomatizovat – každá várka piva se chová trochu jinak v závislosti na kvalitě a vlastnostech právě použitých surovin. Je na zkušenostech sládka, aby jemné rozdíly rozeznal a patřičně upravil výrobní proces piva.

… a pak již pokračuje v pivovaru

Minipivovar nakoupí slad od sladovny jako hotový produkt, na výrobě sladu se tedy již nepodílí. Je však potřeba nakoupený slad připravit drcením v tzv. šrotovníku. Obvykle se najednou nakupuje a drtí tolik druhů sladu, kolik druhů piva minipivovar vyrábí.

Vaření piva

Vaření pivaNastává vlastní proces vaření piva ve varně, což je srdce celého pivovaru. Varna sestává z několika nádob a konstrukčních prvků, které při vaření piva vzájemně spolupracují :

  • Vystírací káď
  • Rmutomladinová pánev
  • Scezovací káď
  • Mladinová pánev
  • Provzdušňovací káď

 

Nejprve se ve vystírací kádi nahřeje voda na teplotu přesně 52°C.  Rozdrcený sladový šrot nasype do vystírací kádě, tím se získá tzv. vystírka. Ta se přesně hlídaným postupem se postupně zahřívá až na 73°C. Při tomto procesu se škrob ze sladu s pomocí sladových enzymů přemění na zkvasitelný cukr rozpuštěný ve vodě. Tímto vzniká tzv. rmut, který je dále uveden na teplotu varu ve rmutovací kádi.
Rmut poté již obsahuje 2 složky – sladkou kapalinu nazvanou sladina a zbytky sladu nazývané v této fázi mláto. Sladina se nyní ve scezovací kádi scedí zpátky do rmutovací pánve a přidá se do ní chmel. Proces přejde do fáze tzv. chmelovaru, kdy se chmel vaří spolu se sladinou po dobu 90 minut. Během tohoto procesu se sterilizuje sladina, která absorbuje hořké látky obsažené v chmelu. Vzniklá látka se nazývá mladina.
Mladina se nyní v provzdušňovací kádi okysličí a ochladí průchodem přes deskový chladič na zákvasnou teplotu 8°C . Tímto končí proces vaření piva. Nekončí ale výrobní proces piva. Nejdelší období vývoje má pivo zatím před sebou.

Kvašení piva

Ochlazená mladina se nyní přečerpá do pivního sklepa, a to do kvasné nádoby, nazývané spilka. Navíc se do mladiny přidá i suspenze kvasnic v mladině. Tímto započne kvasný proces mladiny, která se pomalým kvašením při teplotě do 10°C  mění po dobu 10 – 11 dní v tzv. zelené pivo (jinak též mladé pivo). Během kvašení vzniká alkohol, oxid uhličitý a teplo. Proto je potřeba spilku neustále aktivně chladit a citlivě regulovat teplotu tak, aby nevystoupila přes 10°C , čímž by se výsledný produkt znehodnotil.
Zrání piva v ležáckých tancíchMladé pivo se dále zchladí až na 1°C a stáčí se ze spilky do ležáckých tanků, kde probíhá dokvašování piva po dobu 5 – 6 týdnů, ale u ležáků i 8 týdnů a u speciálních vysokostupňových piv dokonce leží pivo až 3 měsíce.
Při dozrávání se pivo sytí CO2 přirozenou přeměnou cukrů na alkohol a oxid uhličitý.
Dříve se pro oba kvasné procesy používaly dřevěné nádoby – dřevěné spilky a dřevěné ležácké sudy. Ačkoli tradice je tradice, až tak dřevění v jejich dodržování nejsme a stejně jako všechny současné moderní pivovary používáme nerezové spilky a ležácké tanky, především z důvodu snadného udržování jejich čistoty v souladu s platnými hygienickými a potravinářskými předpisy. Dřevěné nádoby by časté vymývání louhem a kyselinami brzy zlikvidovalo.
Alternativně na přání zákazníka nahrazujeme klasické uspořádání minipivovaru (otevřené kvasné nádoby a ležácké tanky) modernějším vybavením – cylindrokónickými tanky. V nich probíhá jak hlavní kvašení, tak i dozrávání piva, případně lze CK tanky využívat jen k hlavnímu kvašení a pivo nechat dozrávat v ležáckých tancích.

Prodej piva

Po dosažení správné doby zrání se v ležáckých tancích již nachází finální produkt – pěnivé a chutné živé pivo, plné aktivních kvasnic a dalších zdraví podporujících přírodních látek.
To se buďto přímo čepuje přes výčepní stojan do pivních sklenic, anebo se stáčí do KEG sudů, je-li pivo určeno k prodeji jiným provozovnám, anebo když restaurace nemá mezi pivním sklepem a výčepem vybudovaný pivovod.
Pro ty provozovatele restaurací, kteří chtějí marketing okolo vlastního piva dovést k dokonalosti, nabízíme systém výčepních stojanů, umístěných přímo na stolech hostů. Hosté si čepují pivo sami, přičemž vyčepovaný mok se účtuje podobně jako u stojanů na benznínové pumpě a o aktuální výtoči je každý stůl informován  digitálním ukazatelem. Zákazníci u stolu zaplatí, až mají “plnou nádrž”. Unikátní systém mimo jiné podporuje soutěživost mezi stoly, neboť aktuální skóre každého stolu vidí i ostatní. Výsledkem je výrazně vyšší prodej piva než u klasické restaurace a kromě toho také vysoká návštěvnost, podporovaná touhou pivařů po nevšedním zážitku.

Více : Jak se označuje pivo podle obsahu alkoholu

 

 

Jak sestavit a provozovat minipivovar MOBBEER / HARDBEER ?

Kontejnerové pivovary MOBBEER vyrábíme v 6 výrobních řadách - MOBEER STARTER 150, MOBEER PUBMASTER 250, MOBBEER ADVANCE 300, MOBBEER PROSPER 500,  MOBBEER PROFI 600, MOBEER MAXI 1000. Provozovatel si volí výrobní řadu a sestavení - 1-kontejnerové (pouze varna), 2-kontejnerové (varna ležácký sklep), 3-kontejnerové (varna 2x ležácký sklep), 4-kontejnerové (varna 2x ležácký sklep technologické zázemí). Dále vyrábíme minipivovary HARDBEER, určené pro zabudování do pevných objektů, jejichž úsporná technologie umožňuje jejich zabudování takřka do libovolně velkých prostor. Lze také nakombinovat pevnou část pivovaru (varna nebo ležácký sklep v budově - technologie HARDBEER) a mobilní část (varna nebo ležácký sklep v kontejneru - technologie MOBBEER) do jednoho funkčního celku. Podívejte se na ukázky možných sestavení minipivovaru.

Pivovar na zkoušku

Uvažujete už dlouho o vlastním minipivovaru, ale nemáte odvahu riskovat možný neúspěch ? Vyzkoušejte si pivovar nanečisto. Zajistíme pro Váš podnik vše tak, jako byste provozovali vlastní minipivovar, ale Vaše pivo pro vás budeme vařit my. Budete se prezentovat před Vašimi hosty jako pivovarská restaurace. Takto si v klidu a bez rizika prověříte, jestli se Vám vlastní pivovar vyplatí. Podle zjištěného výsledku se pak rozhodnete, jestli si pořídíte vlastní minipivovar

Vše o službě Pivovar na zkoušku.

Kdy zvolit mobilní pivovar

Jestliže se chcete stát provozovatelem malého restauračního pivovaru, ovšem nemáte v objektu dostatek místa pro umístění pivovarské technologie, pokud nejste vlastníkem budovy, v níž provozujete restauraci, provozujete-li jiný podnik v létě a jiný v zimě, chcete-li si ponechat prostor k budoucímu rozšiřování, anebo se prostě jen nechcete vázat na jedno místo, je pro Vás nejlepším řešením mobilní kontejnerový minipivovar MOBBEER.

Vše o mobilních pivovarech MOBBEER.

Kdy zvolit zabudovaný pivovar

Myslíte to s provozováním malého pivovaru naprosto vážně ? Jste vlastníkem objektu a máte v něm dostatek místa pro zabudování malého pivovaru ? Chcete mít pivovar na očích zákazníkům a být pozorován hosty při vaření piva ? Určitě nebudete potřebovat pivovar v budoucnu přestěhovat ? Přejete si pivovar zabudovat jen částečně a část nebo rozšíření řešit externím modulem ? Pak je pro Vás vhodným řešením minipivovar HARDBEER.

Vše o statických pivovarech HARDBEER.