Mobilní kontejnerové pivovary Mobbeer
Logo Mobilní Pivovary

Minipivovary pro každou restauraci

Uvažujete o provozování minipivovaru ? Právě teď je nejvhodnější doba pro takovýto projekt - zákazníci vyhledávají nevšední gastronomické zážitky a na trhu je stále místo pro další malé pivovary. Světově unikátní variabilita našeho řešení vyhoví všem zájemcům o vlastní pivovar.
O malých pivovarech Sestavte si svůj pivovar

Sestavte si svůj pivovar

Mobilní kontejnerový pivovar (dále mobilní pivovar) je kompletní technologie malého restauračního pivovaru, zapouzdřená ve speciálním přepravním kontejneru (nebo ve více kontejnerech). Mobilní řešení pivovaru v kontejneru lze libovolně kombinovat s částí technologie, umístěnou napevno v objektu – viz schematické nákresy možných řešení níže.

Mobilní pivovar MOBBEER je vybaven veškerou moderní technologií, potřebnou k produkci kvalitního piva plzeňského typu, vyráběného tradiční metodou pomalého kvašení v otevřených kvasných nádobách (spilkách) a uzavřených ležáckých tancích.

Při dodržení správného výrobního postupu je výsledným produktem mobilního pivovaru MOBBEER velmi kvalitní a chutné nefiltrované a nepasterované pivo (lidově zvané kvasnicové pivo) s živou kvasinkovou kulturou, oblíbené českými spotřebiteli pro svoji plnou výraznou chuť, odlišnou od většiny pasterizovaných (a tedy umrtvených) piv z produkce velkých pivovarů.

Mobilní pivovary MOBBEER nabízíme jako modulární řešení, umístěné v 1 až 4 kontejnerech o rozměrech 4000 x 3000 x 3000 mm, až 12000 x 3000 x 3000 mm podle typu pivovaru. Nabízíme tyto základní moduly :

  • Varna – základ pivovaru s kapacitou 150, 300, 500, 600, 1000 nebo 1200 litrů denní produkce piva
  • Primární ležácký sklep –  s kvasnými nádobami a ležáckými tanky s kapacitou odpovídající produktivitě varny
  • Sekundární ležácký sklep – navýšení kapacity primárního ležáckého sklepa při zvýšení produkce
  • Technologické zázemí – sklad naplněných a prázdných sudů, sklad surovin, sociální zařízení s WC a sprchou, šatna

Možná sestavení pivovaru MOBBEER a HARDBEER

Minipivovary MOBBEER a HARDBEER lze vzájemně kombinovat a sestavit tak systém pro vaření piva podle dispozic provozovatele. Rovněž lze minipivovar později rozšiřovat přidáním dalších modulů.

Ukázka možných řešení pivovaru umístěného vedle budovy restaurace :


sestava varna v kontejneru a sklep v objektuToto základní, nejčastěji využívané  uspořádání, umožňuje využít chladný prostor budovy restaurace k umístění spilek a ležáckých tanků.

Vlastní pivovar (varný kotel, rmutomladinová pánev, scezovací pánev a zařízení pro ohřev) je umístěn vně budovy restaurace v kontejnerové skříni.

Výhodou tohoto uspořádání je nezávislá varna, kterou lze kdykoli později přemístit k jiné provozovně, vybavené vlastním ležáckým sklepem.

V pozdější době, až vzroste trvale návštěvnost restaurace, anebo provozovatel pivovaru získá dostatek externích odběratelů piva, je možné varnu nahradit varnou s větším varným výkonem. V takovém případě není problém původní mobilní varnu prodat jinému provozovateli, případně ji přesunout k jinému podniku téhož provozovatele.


Sestava varna v objektu - sklep v kontejneruUspořádání minipivovaru s varnou umístěnou uvnitř objektu a ležáckým sklepem v externím kontejneru je výhodné všude tam, kde provozovatel plánuje budoucí nárůst odbytu piva a chce si vytvořit prostor pro pozdější rozšíření kapacity (výstavu) pivovaru přidáním dalších kontejnerových modulů s ležáckým sklepem..

Řešení je vhodné také v provozovnách, kde není dostatek vnitřního prostoru k umístění celého pivovaru, ale provozovatel si přeje mít pivovar na očích hostům, anebo současně obsluhovat hosty v restauraci a přitom se věnovat vaření piva.

Jestliže má být varna prezentována jako nedílná součást restaurace, pak doporučujeme objednat výrobu varných nádob z nerezového plechu potaženého mědí. Vyšší investice se provozovateli vyplatí, neboť výrazným způsobem zvýší atraktivitu restaurace, když hosté mohou obdivovat krásu pivovarské technologie a během konzumace piva pozorovat sládka při práci.


Sestava mobilní varna i sklep mimo objekt za sebou
Sestavení mobilní varny i ležáckého sklepa mino objekt vedle sebe

Nejflexibilnější řešení pivovaru, zaručující úplnou nezávislost minipivovaru na konkrétní restauraci.

Jestliže se nechcete vázat na konkrétní budovu, plánujete v budoucnu prodej restaurace, nejste majitelem pronajatého objektu, provozujete jiný podnik v létě (například na koupališti) a jiný v zimě (například v lyžařském středisku), anebo jen prostě nemáte v budově restaurace dostatek místa pro umístění pivovarské technologie, pak je pro Vás mobilní řešení celého minipivovaru nejlepší volbou.

Bez stavebních zásahů do objektu můžete vlastnit a provozovat pivovar prakticky ze dne na den a stejně rychle se jej můžete zbavit prodejem jinému provozovateli, jestliže by se Vám z jakéhokoli důvodu nevyplácel anebo Vás vaření piva jen přestalo bavit.

Kapacitu pivovaru lze kdykoli rozšířit dokoupením dalšího modulu ležáckého sklepa, případně výměnou varny za výkonnější model.

Výborné řešení také pro “pivovar na zkoušku” – ověříte si nanečisto, zda se Vám pivovar vyplácí. Poté jej buďto snadno prodáte, anebo v lepším případě Vám jej můžeme přestavět na statický pivovar přemontováním technologie do objektu.

Uspořádání kontejnerů za sebou je vhodné pro lokace, kde je v sousedství objektu více prostoru na délku a méně na šířku. Uspořádání kontejnerů vedle sebe upřednostní naopak ti provozovatelé, kteří mají vedle objektu dostatek prostoru na ploše a přejí si kompaktnější řešení, nepřipomínající železniční vagón. Technické řešení kontejnerových modulů počítá s propojením modulu varna a ležácký sklep oběma možnými způsoby.


Sestavení mobilní varna + mobilní 2x sklep mimo objekt

Ukázka flexibility mobilních kontejnerových modulů. Bez jakýchkoli zásahů do objektu restaurace je možné rozšiřovat kapacitu výroby navýšením výstavu, tj. dokoupením sekundárního modulu ležáckého sklepa.

Ačkoli se může zdát zásadní navýšení výstavu pivovaru začínajícímu provozovateli jako velmi vzdálená budoucnost, je dobré na tuto možnost myslet předem. Zkušenosti z tohoto druhu podnikání jednoznačně ukazují, že většina nových provozovatelů minipivovarů, kteří vzali pivovarnictví za správný konec, nejpozději do 3 let od započetí vaření piva řeší problém nedostatečné kapacity pivovaru. O domácí pivo je prostě v této době zájem a dobrá pověst malého pivovaru se rychle šíří … a s ní pak souvisí nedostatek vyrobeného piva zejména v letních měsících.

Myslete dopředu a rezervujte si proto místo pro modul sekundárního ležáckého sklepa. Zároveň si pořiďte rovnou výkonnější varnu – vařit ve velké varně méně piva lze. V malé varně se ale na deset směn týdně vařit nedá.


Sestavení varna v objektu a 2 x mobilní ležácký sklep

Výhody flexibility mobilních kontejnerových modulů minipivovarů MOBBEER využije i provozovatel, který počítá se začleněním varny přímo do prostoru restaurace anebo do skrytých místností objektu. Vyplatí se začít s menší kapacitou pivního sklepa, ale zato dimenzovat kapacitu varny tak, aby bylo možné výrazně navýšit objem výroby piva v blízké budoucnosti. Není pak nic snadnějšího, než s nárůstem odbytu postupně přikupovat další moduly ležáckých sklepů a navyšovat tak pružně kapacitu pivovaru bez starostí s přistavováním budovy restaurace. Stejně tak je možné nadbytečné kontejnery ležáckého sklepa později prodat, jestliže poklesne poptávka po vlastním pivě.


Sestava ležácký sklep v objektu a mobilní varna a sekundární mobilní ležácký sklep

Toto je typické řešení modulárního minipivovaru u provozovatele, který se rozhodl instalovat technologii pro kvašení piva do objektu restaurace, ale pro varnu mu již v budově nezbylo místo, anebo nechtěl provádět rozsáhlé stavební úpravy a zvolil mobilní kontejnerové řešení varny MOBBEER.
Přitom časem došlo k tomu, že kapacita ležáckého sklepa v objektu restaurace přestala stačit vzrůstajícímu zájmu spotřebitelů o domácí pivo a další kvasné nádoby již není v objektu kam umístit.
Naštěstí modulární řešení minipivovarů MOBBEER s tímto počítá, takže provozovatel restaurace jen dokoupí další modul mobilního ležáckého sklepa a navýší tak kapacitu pivovaru ze dne na den bez nutnosti investic do stavebních úprav objektu.


Kolik prostoru zabere mobilní pivovar MOBBEER

Pro provoz pivovaru je nezbytně nutný pouze 1. kontejner o rozměrech 6055 x 2435 x 2800 mm , v němž je umístěna varna o zvolené kapacitě, rmutomladinová pánev, scezovačka, sběrač mladiny, elektrický ohřívač, chladicí zařízení a myčka pivních tanků.

Ležácký sklep může být nahrazen technologií umístěnou přímo do sklepa příslušné provozovny (technologie HARDBEER), kde je pak potřeba zajistit umístění nejen technologie pro kvašení a zrání piva, ale také chlazení na stálou teplotu cca 2 st. C.  Není-li ležácký sklep k dispozici nebo přeje-li si to provozovatel, je součástí dodávky primární, popřípadě primární a sekundární sklep zabudovaný v kontejneru.

Kontejner technologického zázemí není nezbytně nutný, zajistí-li provozovatel restaurace prostor pro sklad surovin a sudů a také zázemí pro obsluhu pivovaru v budově restaurace anebo jinde poblíž pivovaru. Omezený prostor pro skladování pivních sudů a sklad sladu a chmele je i součástí některých modelů pivovarů MOBBEER.

 

Jak sestavit a provozovat minipivovar MOBBEER / HARDBEER ?

Kontejnerové pivovary MOBBEER vyrábíme v 6 výrobních řadách - MOBEER STARTER 150, MOBEER PUBMASTER 250, MOBBEER ADVANCE 300, MOBBEER PROSPER 500,  MOBBEER PROFI 600, MOBEER MAXI 1000. Provozovatel si volí výrobní řadu a sestavení - 1-kontejnerové (pouze varna), 2-kontejnerové (varna ležácký sklep), 3-kontejnerové (varna 2x ležácký sklep), 4-kontejnerové (varna 2x ležácký sklep technologické zázemí). Dále vyrábíme minipivovary HARDBEER, určené pro zabudování do pevných objektů, jejichž úsporná technologie umožňuje jejich zabudování takřka do libovolně velkých prostor. Lze také nakombinovat pevnou část pivovaru (varna nebo ležácký sklep v budově - technologie HARDBEER) a mobilní část (varna nebo ležácký sklep v kontejneru - technologie MOBBEER) do jednoho funkčního celku. Podívejte se na ukázky možných sestavení minipivovaru.

Pivovar na zkoušku

Uvažujete už dlouho o vlastním minipivovaru, ale nemáte odvahu riskovat možný neúspěch ? Vyzkoušejte si pivovar nanečisto. Zajistíme pro Váš podnik vše tak, jako byste provozovali vlastní minipivovar, ale Vaše pivo pro vás budeme vařit my. Budete se prezentovat před Vašimi hosty jako pivovarská restaurace. Takto si v klidu a bez rizika prověříte, jestli se Vám vlastní pivovar vyplatí. Podle zjištěného výsledku se pak rozhodnete, jestli si pořídíte vlastní minipivovar

Vše o službě Pivovar na zkoušku.

Kdy zvolit mobilní pivovar

Jestliže se chcete stát provozovatelem malého restauračního pivovaru, ovšem nemáte v objektu dostatek místa pro umístění pivovarské technologie, pokud nejste vlastníkem budovy, v níž provozujete restauraci, provozujete-li jiný podnik v létě a jiný v zimě, chcete-li si ponechat prostor k budoucímu rozšiřování, anebo se prostě jen nechcete vázat na jedno místo, je pro Vás nejlepším řešením mobilní kontejnerový minipivovar MOBBEER.

Vše o mobilních pivovarech MOBBEER.

Kdy zvolit zabudovaný pivovar

Myslíte to s provozováním malého pivovaru naprosto vážně ? Jste vlastníkem objektu a máte v něm dostatek místa pro zabudování malého pivovaru ? Chcete mít pivovar na očích zákazníkům a být pozorován hosty při vaření piva ? Určitě nebudete potřebovat pivovar v budoucnu přestěhovat ? Přejete si pivovar zabudovat jen částečně a část nebo rozšíření řešit externím modulem ? Pak je pro Vás vhodným řešením minipivovar HARDBEER.

Vše o statických pivovarech HARDBEER.